Studentska postrojba

Jedini fakultet na zagrebačkom Sveučilištu koji je organizirao dragovoljačku jedinicu studenata za obranu naše Domovine jest Fakultet za fizičku kulturu (sada: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Dana 20. ožujka 1991. godine dr. Branimir Kuleš organizirao je studentske skupine koje su pod njegovim nadzorom vježbale borilačke sportove, a u svrhu priprema istih za složenije zadaće u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Tada se i vršio prvi upis dragovoljaca u studentsku postrojbu, prijavio se 81 student (među kojima je bilo 5 studentica). Tijekom priprema počeo je i otvoreni srpski teror ubojstvom hrvatskog policajca Josipa Jovića na Plitvicama. Prijedlog za uključivanje studentske postrojbe u mjesnu zajednicu "Đuro Šimunić" na Jarunu dao je dr. Branimir Kuleš, ali to nije bilo moguće zbog nedostatka oružja (mjesna zajednica organizira samo obranu naselja). Istodobno su dr. Branimir Kuleš i dr. Josip Marić zajedno s ing. Željkom Fijetlom iz Karlovca dogovorili školovanje i naoružavanje postrojbe na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Početkom rujna 1991. godine ponovno je organizirano okupljanje studenata na kojem je sudjelovalo 88 dragovoljaca, a od toga osmorica su bili i studenti Pravnog fakulteta, Prometnog fakulteta, Šumarskog fakulteta i Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Branimir Kuleš, dr. Josip Marić i ing. Željko Fietl su na sastanku sa zamjenikom ministra Željkom Tomljenovićem i zapovjednikom specijalne policije MUP-a RH generalom Mladenom Markačem odredili početak obučavanja i imena postrojbi. Postrojba iz Karlovca, koju je činilo oko stotinu dragovoljaca, dobila je ratno ime TRN, a postrojba studenata Fakulteta za fizičku kulturu – MIG.

Dana 13. rujna 1991. godine postrojba je započela s obukom pod nazivom Dragovoljačka postrojba studenata za specijalne namjene – MIG. Tijekom obuke i treninga obje postrojbe pokazale su visok moral i spremnost da se odmah uključe u ratne akcije. Prolazili su petnaestokilometarske marševe s punom borbenom opremom, naučili rukovati različitim specijalističkim naoružanjem i savladali taktiku ratovanja. Za vrijeme obuke postrojbu, u društvu s tadašnjim rektorom Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Marijanom Šunjićem, obišli su prof. dr. Boris Volčanšek, dekan Fakulteta te ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i pomoćnik ministra Ivan Jarnjak.

Ratna razaranja JNA i srpskih terorista grada Karlovca primorali su uključivanje Postrojbe TRN u obranu svog grada i tada su pale prve žrtve Postrojbe, poginuo je tadašnji pomoćnik zapovjednika

Nakon izvršene blokade vojarne u Borongaju i oslobađanja vojarni u Velikoj Buni i u Belajskim Poljicama (Logorište) kod Duge Rese, Postrojba je upućena u obranu grada Pakraca.

Tijekom 1992. godine došlo je do preoblikovanja Dragovoljačke postrojba studenata za specijalne namjene – MIG. Studenti rodom iz Bosne i Hercegovine otišli su braniti svoje domove, desetak ih je prešlo u aktivnu službu, veći dio je diplomirao, dok je ostatak prešao u pričuvni sastav Specijalne jedinice policije PU zagrebačke ALFA. Skupine iz sastava te Postrojbe odlazile su na Velebit u više navrata. Tamo su izvršavale različite zadaće na Visočici, i Oglavinovcu (Poskok I) te su pojedinci sudjelovali u akcijama Maslenica, Poskok II, Bljesak i Oluja.

Fakultet za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu dao je mnoge generale, između ostalih Mladena Markača, Josipa Lucića, Mirka Norca, Stanka Soptu, Slavka Butorca, brigadira Zdravka Andabaka te mnogo drugih časnika i dočasnika Hrvatske vojske i policije.

Ratni put Dragovoljačke postrojba studenata za specijalne namjene – MIG:

  • akcija Velika Buna od 6. listopada do 8. listopada 1991. godine
  • akcija blokade vojarne Borongaj u Zagrebu od 1. studenoga do 15. studenoga 1991. godine
  • Belajske Poljice (Logorište) od 1. prosinca do 4. prosinca 1991. godine
  • Pakrac od 7. prosinca do 21. prosinca 1991. godine.
Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR592360000-1101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica