Kornatski križevi

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

U petak 21.05.2010. godine sudjelovali smo u izdradnji pretposljednjeg spomen-križa vatrogascu Anti Crvelinu na Kornatima

Udruga veterana Specijalne jedinice policije ALFA, a na inicijativu gospodina Mate Tolića i bivšeg četvrtog voda, uključila se u izgradnju spomen-križeva na mjestu stradavanja dvanaestorice vatrogasaca na Kornatima.

U petak 21.05.2010. godine u ranim jutarnjim satima okupilo se nas osmero (moram spomenuti da je interes članova za odlazak na Kornate bio velik ali zbog ograničenog mjesta na policijskom gliseru koji nas je prevozio iz Šibenika na Kornate, išlo nas je samo osmero iz Udruge, te još petorica kolega iz UVSJP "Jastrebovi" iz Šibenika)
U 9.30 sati zajedno sa još otprilike stopedeset vatrogasaca iz cijele Hrvatske bili smo na mjestu tragedije. Dobili smo upute od strane gospodina Ive Butkovića, predsjednika Udruge 'Suhozid' s otoka Paga čiji majstori vode radove, pomolili se za stradale vatrogasce, njih dvanaestoricu (Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević) i naoružani voljom prionuli smo poslu.

Mi smo gradili pretposljednji spomen-križ vatrogascu Anti Crvelinu, a u subotu će se graditi zadnji Anti Juričevu Mikulinu i kapelica.
Križevi se grade tehnikom suhozida, kamen na kamen, bez lomljenja kamena, on ostaje u izvornom obliku, a naknadno će se na ravnije plohe kamena upisivati imena, stihovi i poruke.
Spomen-križ koji je dug 25 metara i širok 15 metara bio je završen za otprilike tri i pol sata. Iznimno smo zadovoljni i ponosni što smo i mi dio dragovoljaca iz cijele Hrvatske, njih oko tri tisuće, koji su prebacili 600 kubika kamena koliko je bilo potrebno da se napravi svih dvanaest ktiževa.
Na kraju smo se svi uslikali uz naš križ te posjetili mjesta na kojima su pronađena tijela stradalih, a sad su tu postavljene spomen ploće.

Nakon napornog posla ugostile su nas kolege iz Šibenika gdje smo uz opuštenu atmosferu nadoknadili izgubljenu energiju dobrom kapljicom i janjetinom.
T.F.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica