Pojmovnik

  • DOMOVINSKI RAT je rat protiv unutarnjeg i vanjskog srpskog i crnogorskog agresora, te Jugoslovenske armije, za slobodu, samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske kao nacionalne države i domovine Hrvata i svih njezinih građana. Službeno je Domovinski rat trajao od 30. svibnja 1990. do 30. lipnja 1996. godine.

  • HRVATSKI BRANITELJ iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: hrvatski branitelj iz Domovinskog rata).

  • HRVATSKI RATNI VOJNI INVALID iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI iz Domovinskog rata) je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata kojem je organizam oštećen najmanje 20% zbog rane ili ozljede koju je zadobio u obrani suvereniteta Repub¬like Hrvatske, odnosno kao zatočenik u zatvoru ili neprijateljskom logoru u Domovinskom ratu. Smatra se da je oštećenje organizma zatočenika u neprijateljskom logoru na toj osnovi najmanje 20% trajno.

  • ČLANOVI OBITELJI HRVATSKOG BRANITELJA smatraju se : bračni sudružnik, djeca rođena u brakuili izvan braka, posvojena i pastorčad (članovi uže obitelji ), roditelji, očuh, mačeha i posvojitelji.

  • DRAGOVOLJAC Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 5. kolovoza 1990. do 15. siječnja 1992.

  • RATNI VETERAN je od starog Rima do modernog doba u svim državama i međunarodnim organizacijama prihvačeni naziv za razvojačenog sudionika rata s odlikama iskusnog i vještog ratnika bez obzira na životno doba. Veterani Domovinskog rata su svi njegovi sudionici koji su na bilo koji način sudjelovali u ratnim operacijama, od prvih redarstvenika i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, ZNG-a, preko dragovoljaca, pripadnika pričuvnih i profesionalnih gardijskih postrojbi i mobiliziranih pripadnika Hrvatske vojske.
Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica