23. godišnjica pogibije Miroslava Fabečić

Ocjena: / 6
LošeOdlično 

S tugom i ponosom prisjećamo se našeg suborca i prijatelja Miroslava Fabečić, 27.07.1963. - 03.02.1993.
Neka mu je laka Hrvatska zemlja koju je volio za nju ratovao i stradao. Počivao u miru Božjem.

Sveta misa zadušnica za pokojnog Miroslava Fabečić održat će se u utorak, 02.02.2016. u 18.00 sati u crkvi u Gradićima (Velika Gorica), a u srijedu, 03.02.2016. godine na godišnjicu pogibije, na Gradskom groblju u Velikoj Gorici položit će se vijenac i zapaliti svijece na grob Miroslava Fabečić.

Vozilo kreće iz Interventne jedinice, zainteresirani nazvati Željka Mihaljević.

 

MIROSLAV FABEČIĆ

Rođen je u Velikoj Gorici 27. 07. 1963. godine. Po prvim demokratskim izborima dolazi u MUP RH kao pričuvni policajac radi ostvarenja hrvatske državotvorne ideje i obrane hrvatskog naroda od velikosrpske agresije.

Sa pripadnicima PP Velika Gorica odlazi na banijsko ratište i zajedno sa svojim kolegama svojom hrabrošću, odlučnošću i požrtvovnošću biva glavni oslonac u obrani Pokupskog.

U veljači 1992. godine dragovoljno se pridružuje Specijalnoj jedinici policije PU zagrebačke "Alfa" i sa istima odlazi na izvršenje borbene zadaće na područje PU Ličko-senjske, na Visočicu, Velebit.

Prilikom izviđanja na neprohodnom i zaleđenom terenu 03. veljače 1993. godine upada u provaliju i tragično stradava.

U svim navedenim zadaćama pokojni Miroslav Fabečić kontinuirano je pokazivao hrabrost, požrtvovnost i stručnost ne štedeći sebe i svoj život za dobrobit svoje Domovine. Pokopan je na mjesnom groblju u Velikoj Gorici 06.02.1993. godine.
Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Krste Frankopana.
Neka mu je laka hrvatska zemlja.

OTKRIVANJE SPOMEN PLOĆE NA MJESTU STRADAVANJA

VELEBIT, 18. srpnja 2000. - Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber u utorak je, u povodu devete obljetnice osnutka »Alfi«, specijalne jedinice Policijske uprave zagrebačke, svečano otvorio Spomen ploću na Velebitu.
Ona je postavljena na uzvisini od 1500 metara, na mjestu gdje je 3. veljače 1993. godine poginuo hrvatski branitelj Miroslav Fabečić.

Na svečanosti su bili i pripadnici »Alfi«, župan ličko-senjski Antun Frković, gradonačelnici Zagreba i Gospića, Milan Bandić i Milan Kolić, načelnik PU zagrebačke Ante Devčić, te obitelj Fabečić. Okupljeni su na Spomen ploču, koju je izradio Mirko Erdelja, u znak sjećanja stavili vijence i zapalili svijeće.

»Iako je prigoda tužna, lijepo je na vrhu Velebita čuti Lijepu našu i vidjeti hrvatsku zastavu koju ćemo dati obitelji Fabečić. Osvajanje velebitskih vrhova 1992. bilo je od velike strateške važnosti za Hrvatsku, jer je spriječilo presijecanje Hrvatske prema moru«, naglasio je Faber, koji je 1992. bio ratni zapovjednik uspješnih »Alfi«. Kako je rekao, zna se da rat nosi svoje žrtve, no najtužnije je kad roditelji ostanu bez svoga djeteta, što je protivno prirodnom i Božjem zakonu. »Još davnih dana zakleli smo se da žrtve rata neće biti uzaludne i da neće biti prepuštene zaboravu. Da žrtve nisu bile uzaludne, dokazuje to što nakon 1995. godine, 'Bljeska' i 'Oluje' imamo svoju domovinu. Da, ipak, svoje žrtve nećemo zaboraviti, dokaz je i ovaj spomenik posvećen svim našim braniteljima koji su dali živote za Hrvatsku«, istaknuo je pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Velečasni Ante Rotim koji je došao iz Donje Lomnice, odakle je bio i Miroslav Fabečić, blagoslovio je Spomen ploču, kao i sve branitelje koji vječno počivaju na prostranom Velebitu i diljem naše domovine.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

UTORAK - 09.30 do 12.30 sati

ČETVRTAK - 09.30 do 12.30 sati


Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica