Postavljanje informativnih ploća

Ocjena: / 8
LošeOdlično 

U petak, 30.06.2016. godine članovi udruge veterana SJP ALFA uz pomoć predsjednika i tajnika Planinarskog društva Željezničar iz Gospića postavili su informativne ploće na potezu od Rizvanuše do planinarske kuće Visočica.

 

Spomenuto područje danas obilazi veliki broj planinara i izletnika, zaljubljenika u Velebit, i jedan od najljepših velebitskih vidikovaca, vrh Visočicu.

Kako bi svima njima približili događaje iz devedesetih, iz vremena Domovinskog rata, odlučili smo se na postavljanje informativnih ploća iz kojih bi svaki prolaznik, planinar, dobio informaciju da se na tom području protezala linija položaja Specijalne policije MUP-a RH.

Samo je Velebit dijelio četnike od dalmatinskih gradova i mora, a sa njega se mogla pratiti situacija na linijama razgraničenja zbog velike blizine grada Gospića od prvih borbenih linija. Problem velike blizine naših i četničkih snaga, često je rezultirao vatrenim obračunima na cijeloj liniji.

Pokrivanje tog sektora snagama specijalne policije MUP-a RH trajalo je od sredine 1992. godine do kraja 1993. godine, tj. nedugo nakon oslobodilačke VRO Maslenica kada zaposjedanjem Južnog Velebita započinje akcija Poskok 2.

Linija položaja protezala se kroz nepristupačne dijelove Velebita na visinama preko tisuću metara nadmorske visine. Najviši položaj, kota "Z3" nalazio se na visini od 1415 metara. Objekt koji je koristila specijalna policija na tom mjestu, planinari Planinarskog društva Željezničar preuredili su u Planinarsku kuću Visočica.

Za vrijeme trajanja akcije Poskok 1 do kraja 1993. godine, na vrletima Velebita život je izgubilo petnaest pripadnika specijalnih jedinica MUP-a RH.
- Postavljanje prve ploće na putu od Rizvanuše prema vrhu Visočici, na mjestu gdje se nalaze spomen ploće poginulim specijalcima SJP Tigar iz Gospića, SJP Rode iz Varaždina i SJP Delte iz Županje možete pogledati u GALERIJI.

- Drugu ploću postavili smo na mjestu pogibije zapovijednika SJP Ajkule iz Rijeke, Marina Jakominić, a fotografije pogledajte u GALERIJI.

- Treća ploća postavljena je u neposrednoj blizini Planinarske kuće Visočica, uz planinarsku stazu prema vrhu Visočica. Uskoro će se markirati nova staza koja će voditi od kuće prema spomen obilježju koje su Alfe podigle na mjestu pogibije Miroslava Fabečić i nastavit će se kružno sa spajanjem na stazu koja vodi na vrh Visočica.
Fotografije pogledajte u GALERIJI.

- Fotografije nove Planinarske kuće Visočica i naš boravak te odlazak na vrh Visočice pogledajte u GALERIJI.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica