Otkriveno spomen obilježje Šimi Đamiću

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

GORNJA BEBRINA - Šimo Đamić bio je jedan od istinskih heroja Domovinskog rata koji je obnašao dužnost ratnog zapovjednika Specijalne jedinice PU Brodsko-posavske, poznatije pod nazivom „Šimini anđeli pakla". Pod njegovom čvrstom rukom „Šimini anđeli pakla" uspješno su ispunjavali svoju zadaću obrane Lijepe naše, a rukovodio je obranu na području Gline i Petrinje, novogradiške i pakračke bojišnice, Dubrovnika, Velebita, Maselnice, Zadra. Svoje uspomene na ratne dane prenio je u knjigu „Harakiri na ustaški način" u kojoj je progovorio o sebi, svome životu i društvu.

Šimo Đamić preminuo je 10. studenog 2010. godine, a u čast njegovom životnom djelu Grad Slavonski Brod mu je, posthumno, dodijelio priznanje Zlatna Čaplja.

Na današnji dan obilježava se 26. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske, a upravo je tim povodom u Gornjoj Bebrini, rodnom mjestu Šime Đamića, otkriveno spomen obilježje u znak sjećanja na ovog ratnog heroja. U sklopu programa, služena je sveta misa u crkvi Duha Svetoga u Gornjoj Bebrini, a ispred spomenika položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Obilježavanju značajne obljetnice Specijalne jedinice policije PU Brodsko-posavske te otkrivanju spomenika Šimi Đamiću prisustvovali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Josip Klemm, izaslanik premijera Vlade Republike Hrvatske i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, predstavnici PU brodsko-posavske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, roditelji poginulih branitelja, a u ime Gradske uprave Grada Slavonskog Broda i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

IZVOR: sbplus.hr

Vezani članak: Oproštaj od Šime Đamića

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica