Obljetnica pogibije Vladimira Deščak

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

U utorak, 01. svibnja 2018. godine u 08:00 sati bit će sveta misa zadušnica za pokojnog Vladimira Dešćak, (poginulog pripadnika ALFI u operaciji BLJESAK) u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u RAKITJU.

Nakon toga ide se na groblje u Rakitju položiti vijenac na grob pokojnog Vladimira Deščak te se odlazi u KRIČKE na mjesto njegove pogibije položiti vijenac i zapaliti svijeće. Za odlazak u Kričke broj mjesta u kombiju je ograničen. Zainteresirani za odlazak javiti se Mihaljeviću...

Vladimir Deščak je rođen 17. kolovoza 1972. u Brežicama, Slovenija. U lipnju 1991., odmah nakon završene srednje škole i maturalne večeri, pristupio je kao dragovoljac obrani Hrvatske tj. u 1. gardijsku brigadu "Tigrovi". S "Tigrovima" prolazi kompletno ratište, gdje pokazuje izuzetno hrabrost i odvažnost. 1992. godine prelazi u Vojnu policiju (66. bojna), gdje nastavlja kao vojni policajac izvršavati vojno – policijske zadaće na prostoru cijele Hrvatske.

U Ministarstvo unutarnjih poslova Deščak prelazi 1. veljače 1993. godine, a 9. siječnja 1995. godine prelazi u Specijalnu jedinicu PU zagrebačke "Alfe" i s istom sudjeluje u akcijama "Krug", "Poskok 2" i "Bljesak". U vojno-redarstvenoj oslobodilačkoj akciji "Bljesak" Deščak je bio izviđač u skupini čiji je osnovni zadatak bio probiti neprijateljske linije i omogućiti daljnji prodor naših snaga. 1. svibnja 1995. godine prilikom izviđanja neprijateljskih položaja pogođen je s tri-četiri metka iz strojnice, pri čemu je smrtno stradao. U trenutku pogibije obnašao je dužnost policajca-specijalca. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, a posthumno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Redom Nikole Šubića Zrinskog i medaljom Bljesak. Iza sebe je ostavio roditelje, suprugu i dvoje djece. Svake godine veterani iz specijalne jedinice Alfe organiziraju memorijalni turnir u praktičnom pucanju Deščaku u čast. Osnovna škola u Rakitju, koju je pohađao, nosi ime Vladimira Deščaka.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica