27. obljetnica pogibije Pere Perčević

Ocjena: / 3
LošeOdlično 

30. kolovoza 1991. godine spašavajući ranjenog suborca poginuo je heroj Domovinskog rata Pero Perčević. Ovaj rođeni Ličanin iz Brinja stavio se izbijanjem velikosrpske pobune na raspolaganje MUP-u RH, a osnivanjem Specijalne jedinice policije „Alfa“ PU Zagreb postaje njezin pripadnik.
Krajem kolovoza SJP „Alfa“ upućena je u Topusko te je na Banovini doživjela prvo vatreno krštenje u kojem je život izgubio Pero Prečević. U ranim jutarnjim satima 30. kolovoza 1991. jedinica je iz Viduševca krenula prema Topuskom uz lijevu obalu rijeke Gline koja se nalazila između hrvatskih i srpskih snaga. U selu Gređani na kolonu SJP „Alfa“ otvorena je s desne obale jaka vatra iz minobacačkog i pješačkog naoružanja potpomognuta protuavionskim topovima tzv. trocijevcima.

Tih trenutaka kao i herojske pogibije Pere Perčevića za potrebe monografije „Alfe žive vječno!“ prisjetio se njegov suborac Darko Gešpaher: „Zadnji dio naše kolone uspio se okrenuti i vratiti prema Viduševcu, no mi koji smo bili u sredini i na čelu kolone bili smo napadnuti. Tu u prvom naletu neprijatelja nitko nije poginuo, nego je naša kolona s nas dvadesetšestoricom bila jednostavno odsječena. Uspjeli smo izaći iz vozila, skloniti se iza jedne kuće. Na cesti je ostao naš kamion pun streljiva i minobacača, eksploziva. Nismo se mogli micati gotovo šest sati od siline neprijateljske pješačke i minobacačke vatre. U tim okolnostima poginuo je od minobacačke granate i naš kolega Pero Perčević, a nekolicina kolega je ranjena. Sve nas je to šokiralo, teško pogodilo, osobno sam plakao kao dijete. I danas kad se toga sjetim plačem. Nas ostale spasilo je to što je kuća iza koje smo se zaklonili bila novogradnja, a četnici koji su nas napadali bili su zasigurno dobrano pijani. Nisu znali baš točno raditi s oružjem, jer da jesu još bi mnogi izginuli. Naš Pero Perčević je poginuo hrabro se žrtvujući za prijatelja. Naime, htio je pomoći ranjenom kolegi Goranu Vladisavljeviću. Tu ga je pogodila minobacačka granata odsjekavši mu nogu, a on je pao na cestu i zapomagao. Ranjeni Vladisavljević je također pokušavao dopuzati do nas. Hrabri Pero Perčević nije dvojio, istog je trena krenuo je s trojicom kolega do njega kako bi ga spasiti. Puzeći vukli su ga 20-30 metara do zaklona. Tako su došli do ugla kuće. Tu se Pero uspio malo zakloniti, rekavši ranjenom kolegi: "Stari pričekaj malo da se odmorim!“, ispružio je noge i naslonio se na ruke. U tom trenutku pogodila je Peru granata. Gledao sam kako mu odbija ruku, bio je pogođen i u glavu i nije mu bilo pomoći, izdahnuo je.“
(Tekst o događaju pogibije Pere Perčević preuzet sa FB grupe "Dogodilo se na današnji dan" autora Borne Marinić)

U četvrtak, 30. kolovoza 2018. godine, kao i predhodnih godina, veterani SJP ALFA, članovi MOTO KLUBA SPECIJALNE POLICIJE, gradonačelnik Gline gospodin Stjepan Kostanjević i član Gradskog vijeća Gline gospodin Tihomir Ceković zapalili su svijeće i položili vijenac na spomen obilježje koje se nalazi na mjestu pogibije Pere Perčević, u mjestu Gređani, nedaleko Gline i Topuskog.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 15