Festival domoljubnog filma Gordan Lederer

Ocjena: / 1
LošeOdlično 

U subotu, 27. listopada u Bistri održat će se prve projekcije Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer. Projekcije će se organizirati u Bistri, Oroslavju, Jakovlju, Brdovcu i Zaprešiću. Umjetničko prosudbeno vijeće u Program je uvrstilo filmove: Štafeta smrti, Dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik, Krvava berba grožđa, Maribor – najveće stratište Hrvata, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55, Mit o Jasenovcu i Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018. Nešto više o Festivalu, donosimo iz predgovora katalogu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer.

Film je odavno prepoznat kao utjecajan medij. Uvažavajući njegov utjecaj odgovorne države ulažu u filmsku industriju kako bi promicale sliku i kreirale percepciju o sebi. Prepoznavši značaj filma i njegove dosege u suvremenoj kulturi „Festival domoljubnog filma Gordan Lederer“ odlučio je film dovesti publici i odustati od uobičajene „statične“ festivalske prakse. Kao što na filmu kadar leti za kadrom, tako se i FDF Gordan Lederer pretvara u putujuće projekcije. Festival, naime, traje cijelu godinu diljem Lijepe Naše. Organizatori FDF Gordan Lederer svjesni su da se film koristi i u dobre i u loše namjere. Festival se opredijelio za dobro. Kreće od nule, ali s originalnom idejom. FDF Gordan Lederer nema svoj matični grad i stalno sjedište. On je tamo gdje je projekcija. Festival ne poziva publiku k sebi, on dolazi njoj u goste tamo gdje je dobrodošao, bio to veliki grad ili mala općina, škola ili dom umirovljenika, zaboravljeno selo ili otok.[…] Praznina koja je u duhovnom prostoru nastala od okončanja veličanstvene Oluje do danas, predstavlja izazov Festivalu. Program FDF Gordan Lederer nije, dakle, politički korektan. On je odraz volje i izraz težnje entuzijasta, veterana Domovinskoga rata i utemeljitelja Festivala. Popuniti prazninu pouzdanim filmskim sadržajem zadaća je FDF Gordan Lederer. Stoga on nije otvoren samo publici „ma gdje bila“, već i za svaku vrstu suradnje s ustanovama i osobama kojima je stalo da putujuće domoljubno kino svojim programom dopre i tamo gdje se projekcija ne očekuje.”
Više o Festivalu i rasporedu prikazivanja filmova možete pogledati ovdje.


Ovim putem vas obaviještavamo da će organizator Festivala u ponedjeljak, 22. listopada, u Zagrebu, u prostorijama Udruge specijalne policije, na Trgu žrtava fašizma, s početkom u 11 sati održati tiskovnu konferenciju uoči početka FDF-a Gordan Lederer. Na njoj će organizatori informirati zainteresiranu javnost o svim detaljima vezanim uz Festival. Svi ste pozvani.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
Željko Mihaljević
Željko Šarić
Damir Herceg

ADMINISTRATOR WEB STRANICE:
Franjo Triplat
admin@uvsjp-alfa.hr

Uredovno vrijeme:

PREMA NOVOM REŽIMU RADA UDRUGE

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR592360000-1101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

SPONZORI


Foto domovinski rat

Pristupnica