Dvadeset godina ATJ Lučko

Ocjena: / 30
LošeOdlično 

Lučko-07.09.2010. Dvadesetogodišnjica Antiterorističke jedinice Lučko obilježena je uz prisutnost najvišeg državnog vrha i drugih osoba iz javnog života koje su na kiši i na 13 Celzijevih stupnjeva stajale dulje od dva sata da bi odale počast pripadnicima jedinice obučene za najopasnije situacije prilikom njenog postrojavanja.


Osim predsjednika Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor, potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka, ministara Tomislava Karamarka, Tomislava Ivića i Ivana Šukera te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na proslavi 20. obljetnice prisustvovali su bivši pripadnici ATJ Lučko, članovi udruga SJP iz drugih županija, te pretstavnici braniteljskih udruga iz cijele RH.
Nakon proslave, specijalci iz ATJ-a Lučko demonstrirali su kako idu u akcije oslobađanja talaca u zgradi i autobusu.

DOZIVANJE VOJNIČKE HRABROSTI IZ 90-IH
Predsjednik Ivo Josipović podsjetio je sve na žrtve Domovinskog rata koje su "poginule da bismo mi danas mogli živjeti u slobodnoj državi" i rekao da "iz povijesti trebamo izvući pouku o domoljublju i o obrani svog doma".
"Danas su problemi drugačiji, danas se borimo za snažno gospodarstvo, protiv korupcije i organiziranog kriminala te za bolji standard, a želimo da nam danas pomažete u tome. Ova obljetnica šalje jaku moralnu poruku da sve što činimo moramo činiti za naš narod, obitelj i budućnost naše djece", poručio je Josipović.
Premijerka Jadranka Kosor čestitala je pripadnicima ATJ-a i svim sudionicima Domovinskog rata zbog njihove 'ljubavi prema domovini'. 'Klanjamo se svemu što ste dali vođeni prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom i mislimo na sve junake Domovinskog rata koji su 7. rujna postali pripadnici ATJ- Lučko. Time su ispisane svijetle stranice hrvatske povijesti...'
Kosor se prisjetila toga da je od 350 pripadnika ATJ-a njih sedmoro dobilo generalske činove te je poručila: 'To domoljublje, čvrstina i hrabrost koje su pokazali prije 20 godina neka nas i danas hrabri i potiče na više zajedništva i ljubavi. Pobjednički zanos i moral koji je nosio ATJ i pod cijenu života, neka nam danas bude uzor i poticaj za svladavanje današnjih problema.'

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zapitao se čemu služe proslave obljetnica poput ove i objasnio da je svrha svega povratak 'temeljnim faktima iz 1990. godine do konačne pobjede u ratu'. 'Domovinski rat je matica i matrica, taj je čin upisao Hrvatsku u političku stvarnost svijeta', rekao je Karamarko i zahvalio pripadnicima ATJ-a Lučko što su dali svoj doprinos.
Domoljublje je posebna vrsta kompetencije, koje je dovelo do stvaranja i rađanja hrvatske države. Znali ste da je taj posao trebalo odraditi tada ili nikada, i bila je to šansa koju niste propustili', rekao je Karamarko.

ČESTITKE MLADENU MARKAČU I 'SVIM GENERALIMA U HAAGU I REMETINCU'

Potpredsjednik Sabora i ratni ministar MUP-a Ivan Jarnjak čestitao je, kako je rekao, 'legendarnoj postrojbi', ali i posebno generalu Mladenu Markaču koji je bio njihov prvi zapovjednik i utemeljitelj: 'Hvala vam na svemu što ste učinili za narod i državu, a učinili ste mnogo i uveli trajne vrijednosti koje nikada neće nestati. Središnjica ATJ-a Lučko će zanavek biti vaš dom, kao što je bio u vrijeme rata.'
Jarnjak je zahvalio specijalcima zbog njihove želje da se bore u ratu te zbog 'hrabrosti i domoljublja'. 'Treba uvijek imati vjere u hrvatski narod i danas nam treba više sloge. U Hrvatskoj se često govori da nema heroja, ali ima! Dođite u Lučko i vidite ovu postrojbu!', poručio je Jarnjak i zaključio: 'Ponosan sam na vas jer sam imao priliku biti vam ministar. Neka vas Bog čuva!'

Predsjednik Udruge Antiterorističke jedinice Lučko Mladen Grgić najprije je uputio pozdrav svim generalima u Remetincu i Haagu te rekao: 'Kakva god presuda bila, mi znamo da su oni nevini!' Zahvalio je što 'u vrijeme divljeg kapitalizma' i dalje imaju svoje sjedište u Lučkom i što su mogli sagraditi kapelicu Sv. Alojzija Stepinca u čast svim pripadnicima ATJ-a Lučko koji su dali život u Domovinskom ratu.

Msgr. Juraj Jezerinac održao je misu u novoizgrađenoj kapelici te kroz propovijed naglasio da su 'u ratu mnogi poginuli da bi mi danas mogli živjeti', a roditeljima i djeci poginulih poručio da danas ne moraju biti pognute glave i da 'biti mučenik znači živjeti po evanđelju'.
'Ova će kapela govoriti svakom prolazniku da ju je sagradilo zajedništvo', poručio je Jezerinac za kraj proslave.


www.tportal.hr

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 13