Memorijal Branko Bošnjak

Ocjena: / 7
LošeOdlično 

BRANKO BOŠNJAK
Rođen je 22.03.1963. godine u Samoboru. Bio je dugogodišnji član Kyokushin karate kluba Mladost iz Samobora. Kao vrstan borac i pedagog svoje je znanje i ljubav prema kyokushin karateu nesebično prenio na mnoge mlade generacije.
Poginuo je 1995. godine kao pripadnik Specijalne jedinice policije PU Zagrebačke, čuvenih "Alfi“ čiji je djelatnik bio od samog osnutka. U spomen na njega samoborski karate klub svake godine organizira memorijalni karate turnir.
MEMORIJAL BRANKA BOŠNJAKA

Turnir međunarodnog karaktera - jedan je od najpoznatijih turnira u kyokushin karateu u ovom djelu Europe – svake godine okuplja sve veći broj natjecatelja. Iako počeci nisu bili nimalo laki Brankovi prijatelji iz kluba i kolege s posla nisu odustali u težnji da u spomen na njega iz godine u godinu organiziraju ovaj turnir.

 

Godine 1995. održan je prvi memorijalni turnir na kojem je sudjelovalo 16 natjecatelja iz tri države – Hrvatske, Slovenije i Mađarske koji su se borili u apsolutnoj kategoriji. Danas turnir okuplja ponajbolje borce u muškoj i ženskoj konkurenciji iz petnaestak europskih zemalja.
Organizatoru turnira Karate klubu Mladost i svakom pojedinom članu ovaj turnir više je od samog natjecanja. Početnu ideju o očuvanju uspomene na Branka preko turnira kroz godine razvijaju mlađi članovi, neki od njih Brankovi učenici, a i oni koji Branka nažalost nisu imali priliku upoznati. Koliko je moralni osjećaj snažan svjedoči i činjenica da nekolicina samoborskih boraca nastupa svake godine na turniru bez obzira na stupanj pripremljenosti iako se radi o najjačem karate turniru u Hrvatskoj pa i šire.

Borci se bore punim kontaktom bez zaštitne opreme po pravillima "knock out – knock down“. Osim borbe, natjecatelji koji izbore ulaz u četvrtfinale, njih osam u svakoj kategoriji demonstrira snagu i vještinu izvođenjem tehnike "tameshiwari" – tehnika lomljenja dasaka šakom, bridom dlana i laktom.
Najveći dio hrvatskih natjecatelja dolazi iz Karate kluba Mladost, najboljeg i najtrofejnijeg kyokushin karate kluba u Hrvatskoj, a njih troje (Krunoslav Garašić, Tihomir Garašić – apsolutna kategorija muški, i Marija Bošković – laka kategorija žene) postižu i značajne rezultate.

Organizacija turnira nije nimalo laka i potreban je veliki trud kako bi turnir zadržao status koji je ostvario kroz godine. Pomoć u organizaciji turnira pružaju djelatnici Specijalne i Interventne policije PU Zagrebačke bez kojih realizacija ne bi bila ni djelomično uspješna kao što je bila do sada. Osim u organizaciji sudjeluju i u izvođenju atraktivnih demonstracija koje su također značajan čimbenik koji svake godine privlači sve veći broj gledatelja.

Da se tradicija nastavlja svjedoči i činjenica da se Brankova supruga Ljiljana posvetila treniranju najmlađih članova karate kluba. Osim toga valja istaknuti da su se i Brankova djeca odnedavno posvetila ovom atraktivnom borilačkom športu.

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 26