Dvadeset godina od osnutka SJP Poskoci Zadar

Ocjena: / 3
LošeOdlično 

Nitko ne može izbrisati ljudsko dostojanstvo i hrabrost pravih ratnika. Posljednjih dana svjedočimo da je moguće imati državu u kojem nema lovostaja za kriminalce - Vladimir Faber
Svečanom akademijom u zadarskom Arsenalu, Udruga specijalne policije Poskoci Zadar proslavila je 20. obljetnicu osnutka. Poskoci su prva oružana postrojba Republike Hrvatske koja je osnovana na području Zadarske županije,
a prva je postrojba specijalne policije osnovana u neovisnoj Hrvatskoj. Povjesnice i ratnog puta sjetili su jučer nazočni ratni veterani, a nazočnima se najprije obratio predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci Ivica Kapitanović.

 

Poskoci su stali na branik naše domovine u najtežim trenucima, onda kada je naša domovina krvarila i svojim jaukom dozivala sve svoje sinove i kćeri da stanu u njenu obranu. S ponosom su oslobađali svaki dio njenog okupiranog teritorija i oživljavali njeno bilo! To bilo i danas kuca, jače nego što se može i zamisliti. Ti otkucaji čuju se na plodnim ravnicama Slavonije, u gustim ličkim šumama i visokim obroncima Velebita, a upravo nas to održava na životu, daje nam smisao i integritet postojanja, rekao je Ivica Kapitanović i sam teško ranjen u vrletima Velebita.

Kapitanović, kao i svi drugi govornici je dodao da nije na odmet reći da su se vremena promijenila i da netko drugi iskrivljuje povijesne činjenice. No, koliko god netko obezvrjeđivao Domovinski rat, istinski junaci žive kroz legende, a povijest je majka znanja. Zapravo, kaže Kapitanović, nitko ne može promijeniti ono što se doista dogodilo, nitko ne može izbrisati ljudsko dostojanstvo i hrabrost pravih ratnika.

S ponosom su oslobađali svaki dio okupiranog hrvatskog teritorija i oživljavali njeno bilo! To bilo i danas kuca, jače nego što se može i zamisliti - Ivica Kapitanović

Zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić sjetio se teških vremena obrane Zadra kad su se, po Vrančiću, u njemu vodile ulične borbe. Postrojba Poskoci, nastavio je Vrančić, davala je snage i vjere Zadranima da će se obraniti od agresora. Župan Stipe Zrilić, nekad pripadnik MUP-a, rekao je da su Poskoci bili suvremenici vremena u kojem se stvarala hrvatska država, ali i danas nekom moramo objašnjavati, kaže župan Zrilić, da mi nismo pokrenuli rat nego smo se morali braniti. Nazočnima su se obranili i državni tajnici Zoran Komar iz ministarstva branitelja i Vladmir Faber iz MUP-a. Faber je podsjetio da je baš on, kao načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH 1993. zapovjedio Poskocima nastupanje na glavnim pravcima napada u akciji Maslenica.

Posljednjih dana svjedočimo da je moguće imati državu u kojem nema lovostaja za kriminalce, rekao je između ostalog Vladimir Faber.

Ratni ministar Ivan Jarnjak pozdravio je sve haške uznike, a poglavito ratnog zapovjednika specijalne policije Mladena Markača. No, Jarnjak se obrušio na neke novinare koji su ga zbog toga prozvali, govoreći da je i njemu mjesto u Haagu. No, Jarnjak je poručio takvima da nisu sudjelovali u stvaranju države i da neće govoriti gdje će tko ići. Jarnjak je podsjetio da je 1995. na obljetnici Poskoka, rekao da im više neće doći sve dok njihova županija ne bude slobodna, ali da se trenutačne poteškoće moraju savladati.

Prije svečane akademije, Poskoci su položili vijenac kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, a za poginule branitelje održana je misa zadušnica u katedrali Sv. Stošije. Veterani ove postrojbe skupili su se ujutro u prostoru PU zadarske gdje je izvršen svečani postroj kojeg je obišao predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Josipović zapalio je svijeću u spomen sobi za poginule pripadnike Poskoka Franka Lisicu, Svetu Denonu, Dragana Žunića, Marka Vulića i Antu Baljaka. Izaslanstvo MUP-a, Poskoka i PU zadarske postavili su vijence na spomen obilježje poginulima u PU zadarskoj.

Proslava bez prvog zapovjednika Đure Župana Ni ove godine na obilježavanju nije bilo prvog zapovjednika Đure Župana. O razlozima njegovog izbivanja nitko nije htio javno govoriti, tek su nam u udruzi rekli da se radi o županovom nezadovoljstvu valorizacijom njegove uloge i doprinosa u Domovinskom ratu. Nezadovoljstvo je istaknuo i drugi ratni zapovjednik, Svemir Vrsaljko. Podsjetimo, Vrsaljko je smijenjen s mjesta zapovjednika interventne postrojbe PU zadarske i zaposlio se u Hrvatskim autocestama. Vrsaljko je neposredno prije svečanosti rekao da se hrvatski specijalci jesu borili za državu, ali ne za ovakvu. Borili su se, kaže Vrsaljko, za državu u kojoj će mali čovjek, onaj koji ju je u konačnici i branio, moći sretno živjeti. No, i Vrsaljko je izrazio radost da su institucije države konačno počele raditi svoj posao.
www.zadarskilist.hr

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 23