Kata Šoljić - izgubila četvoricu sinova

Ocjena: / 7
LošeOdlično 

Kata Šoljić rođena je u Donjem Vukšiću kod Brčkog, 1922. godine, u siromašnoj obitelji. Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, koji su poginuli u Domovinskom ratu, te kćeri Maru i Anu.
Njena kalvarija počinje još u Drugom svjetskom ratu kada su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije.

Ona simbolizira sve koji su u Domovinskom ratu izgubili nekog voljenog i njezina bol je stalni podsjetnik za čuvanje sjećanja i digniteta Domovinskog rata.

Trebalo joj je dvanaest godina da pronađe i sahrani svu četvoricu sinova. Najstariji sin Niko bio je posljednji kojeg su ekshumirali.


Niko Šoljić, najstariji od četvorice ubijene braće, pronađen je na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji. Tijelo nije bilo u masovnoj grobnici. Pronašli su ga gotovo slučajno. Njegova grobnica bila je zabačena i neoznačena. Katina potraga za ubijenim sinovima napokon je završena.

 

"Veseli se, tužna mati, padoše ti verli sini, ko junaci, ko Horvati, ljaše kervcu domovini." Niko je zarobljen 21. studenoga 1991. godine u Vukovaru. Tukli su ga dok je vezane ruke morao držati iznad glave. Neopisivu bol nije mogao podnijeti. Pao je na pod. Tada su ga cipelama počeli udarati po glavi. Ubijen je istoga dana kada je i uhićen - ispričala je majka Kata. Čeka ga grobnica u kojoj će počivati pokraj svoje braće u Vukovaru.
Sin Mijo izvađen je iz bunara. Bez glave. Matu su ubili pokraj vukovarske vojarne, a kosti mu pobacali oko nje. Ivo je bio zapovjednik Mitnice. Upao je u zasjedu. Odlučio je skočiti u Dunav. Nakon četiri mjeseca izvukli su ga iz rijeke. Nakon 12 godina potrage, majka Kata Šoljić opet ih je okupila - u zajedničkoj grobnici.

Katu Šoljić je 1995. godine u prigodi Dana državnosti i pete obljetnice samostalnosti države Hrvatske prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota.
Za izniman doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata, koju je utemeljila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata – djelatnika Podravke.

KATA ŠOLJIĆ, majka četvorice hrvatskih branitelja poginulih u borbama za Vukovar, umrla je 8. srpnja 2008. godine u 87. godini života i sahranjena je na vukovarskom Novom groblju.

NATPIS TORCIDE NA STADIONUJoš jednom da podsjetim na dirljivi natpis Torcide na utakmici s Napolijem upućen hrabroj hrvatskoj majci Kati Šoljić. Mladi navijači tako su reagirali na malu medijsku zastupljenost te hrvatske heroine. Hrabri činjenica kako unatoč medijskoj blokadi, i često negativnom govoru o Domovinskom ratu, mladi znaju što je istina i što su neprolazne vrijednosti. Sramotno je da je u Dnevniku, posljednja vijest o pokopu takve veličine kao što je Kata Šoljić. No, zato je tu budna mladost koja unatoč svojim nestašlucima zna pogoditi u "sridu" i napisati veliki transparent:

"ZAGRLI BRAĆU I POLJUBI SINOVE SVOJE ŠTO SU ŽIVOT DALI NA OLTAR DOMOVINE"

Pretraga stranice

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica

Trenutno aktivnih Gostiju: 38