PROFESOR JOSIP MARIĆ

Prof. dr. sc. Josip Marić rođen je 23. veljače 1937, u Beogradu. Osnovnu je školu završio u Zagrebu, a srednju matematičko-tehničku u Puli. Oženjen je i otac dvoje djece.

Na Fakultetu za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1966., gdje se i zaposlio 1972. kao asistent za predmet Hrvanje. Na istom je Fakultetu magistrirao 1976. i doktorirao 1982. godine i bio je redoviti profesor za predmet Hrvanje.

U ožujku 1991. godine nakon javnoga poziva prof. dr. sc. Branimira Kuleša studentima i djelatnicima FFK da se pridruže u pripremi za obranu od eventualnih napada tadašnje JNA na Republiku Hrvatsku, odmah se odazvao tom pozivu i pristupio osnivanju dragovoljačke jedinice za posebne namjene MUP-a RH zajedno s profesorom Branimirom Kulešom i tadašnjim dekanom prof. dr. sc. Borisom Volčanšekom.

Tako je sudjelovao i u organiziranju prvog razgovora sa studentima. Prva obavijest na okupljanje studenata na prijedlog profesora dr. sc. Branimira Kuleša dogodila se već 18. ožujka 1991. godine, što je ujedno bio i prvi neslužbeni poziv na obuka. Obuka se provodila u tajnosti u dvorani za borilačke sportove pod stručnim nadzorom dr. sc. Branimira Kuleša s naglaskom na tehnike goloruke borbe protiv naoružanog i nenaoružanog napadača. Ta tajna okupljanja su samo naznačila stvaranje dragovoljačke studentske specijalne postrojbe Fakulteta za fizičku kulturu.

Profesor. Josip Marić prihvatio je funkciju dozapovjednika ali je bio angažiran i na noćnim dežurstvima u Mjesnoj zajednici "Đuro Šimunović" Jarun (Zagreb), ali kako su se aktivnosti dragovoljačke jedinice za posebne namjene povećavale, zamolio je da ga oslobode obveza u mjesnoj zajednici.

Naredbom tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ivana Vekića, od 1. rujna 1991. godine službeno je osnovana Dragovoljačka jedinica za posebne namjene pod nazivom "MIG", te odmah nakon osnivanja upućena na stručnu obuku u Policijsku akademiju u Zagrebu. Istodobno su dr. sc. Branimir Kuleš i dr.sc. Josip Marić, zajedno s ing. Željkom Feitlom iz Karlovca temeljem naredbe ministra UP-a, Ivana Vekića, dogovorili školovanje i naoružavanje postrojbe na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Tijekom i nakon jedno mjesečne intenzivne obuke prof. Josip Marić zajedno s postrojbom "MIG" sudjelovao je u slijedećim akcijama: listopad 1991. akcija osvajanje vojarne Velika Buna, listopad/studeni 1991. akcija blokade vojarne Borongaj u Zagrebu, studeni 1991. aktivno sudjelovanje u ratnim akcijama oko grada Duge Rese te zajedno sa HV-om zauzimanje vojarne Logorište, Belajske Poljice i izvlačenje ratne tehnike iz vojarne, prosinac 1991. sudjelovanje u aktivnoj obrani grada Pakraca. Tijekom 1992. godine sudjelovao je u izradi nastavnih planova i programa za školovanje kadrova u Specijalnoj policiji MUP-a RH i to za više trenere-instruktore policije. Početkom 1993. godine sudjeluje u "Akciji Poskok 1" na Velebit, a u ljeto 1993. godine sudjeluje na aktivnostima osiguranja prilikom otvaranja pontonskog mosta kod Maslenice.

Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, od 2. gardijske brigade HVO-a nagrađen je plaketom, a od Zbornog područja Mostar samokresom. Odlikovan je 2. prosinca 1997. godine odličjem "Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara".

Umro je 03.03.2014. godine u Zagrebu u 77 godini života.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica