Treći dan prve smjene

15.srpnja 2015.
Treći dan prve smjene Ljetnog kampa djece i mladih „BARUN 2015.“
Trećeg dana odvijanja Ljetnog kampa djece i mladih „BARUN 2015.“ proveli smo sve planirane aktivnosti z programa rada.
Nakon buđenja,jutarnje tjelovježbe i doručka svečano je podignuta zastava Republike Hrvatske,a nakon dizanja zastave djelatnica za prevenciju Policijske uprave Krapinsko-zagorske Andreja Jurić održala je radionicu-predavanje o štetnosti sredstava ovisnosti.
Zatim smo krenuli na dnevne aktivnosti s ciljem upoznavanja povijesnih i kulturnih znamenitosti Krapinsko-zagorske županije,a danas je na rasporedu bio stubički kraj.
U Stubičkim Toplicama,uz stručno vodstvo djelatnice Turističke zajednice,obišli smo Povijesno-poučnu stazu Kamenjak i upoznali se s poviješću staze i njenom naj važnijom znamenitošću-hrastom galženjakom na koji su,prema predaji,vješani kmetovi nakon poraza u Seljačkoj buni 1573. Upoznali smo se s poviešću lječilišta u Stubičkim Toplicama i predahnuli u Parku Maksimilijana Vrhovca.
U selu Hižakovec,rodnom mjestu matije Gupca,posjetili smo prikaz rodne kuće Matije Gupca gdje smo se,zahvaljujući mještanima Hižakovca okrijepili domaćim pecivima i kolačima. U ugodnoj hladovini kapele svetog Križa domaćin Ivan Ilinić upoznao nas je s poviješću Hižakovca i njegovim znamenitostima.
Uz stručno vodstvo obišli smo Muzej Seljačkih buna u Gornjoj Stubici i spomenik Matiji Gupcu. Voditeljica je na stručan i zanimljiv način sudionicima približila način života u Zagorju od vremena Matije Gupca do Ilirskog preporoda.
Kratko smo predahnuli u perivoju dvorca Oršić nakon čega smo ručali. Ručak su pripremili članovi prijateljske Udruge branitelja Domovinskog rata „Sveti Juraj“ Gornja Stubica.
U Slanom Potoku posjetili smo etno selo „Dišeća starina“ u kojem je na malom prostoru prikazan način života u zagorskom selu prije sto godina. Domaćini iz Udruge „Stubička luč“ ugostili su nas na pravi zagorski način obiljem hrane i pića. Domaćini su nas proveli etno selom a sudionika se posebno dojmila kapela svetog Martina izgrađena u potpunosti od drveta.
U centru Gornje Stubice,zajedno s načelnikom Općine Gornja Stubica i njegovim zamjenikom,odali smo počast heroju Domovinskog rata i pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rudolfu Perešinu kod spomen obilježja. Načelnik Općine Gornja Stubica pozdravio je sudionike Kampa i upoznao ih s osnovnim informacijama o Gornjoj Stubici.
Nakon okrepe sladoledom,kojim ih je počastila Slastičarnica Zlatko, prošetali do Gupčeve lipe i odmorili u njenoj dubokoj hladovini.
Nastavak posljepodneva proveli smo u Stubičkim Toplicama na kupanju u Hotelu Matija Gubec što je sudionike jako veselilo nakon cjelodnevnih napora na jakoj srpanjskoj vrućini. U Hotelu Matija Gubec smo i većerali a bez obzira na obilje hrane koju smo konzumirali tijekom dana,djeca su nakon boravka u vodi ogladnjela te su svi tanjuri nakon večere ostali prazni. Naravno,ostalo je još malo mjesta i za sladoled.
Po povratku u Bedekovčinu u sjedište Kampa svečano je spuštena zastava Republike Hrvatske nakon čega smo se družili do povečerja u ponoć.
U četvrtak je na rasporedu predavanje o vršnjačkom nasilju. Potom ćemo posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini,u Đurmancu ćemo odati počast prvom poginulom branitelju iz Krapinsko-zagorske županije Željku Paviću-Kalcu. Cijelo poslije podne provesti ćemo na kupanju u Termama Tuhelj.

RPP

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica