Kamp Alfa 2016, prvi dan prve smjene

Udruga veterana Specijalne jedinice policije ALFA Zagreb u suradnji/partnerstvu sa još tri udruge specijalne policije, i to: Udruge Specijalne policije AJKULA iz Rijeke, Udruge Specijalne jedinice policije DELTA iz Županje i Udruge veterana Specijalne jedinice policije BARUN iz Stubičkih Toplica organizira ljetni kamp djece i mladih. Ove godine kamp nosi naziv "Ljetni kamp djece i mladih ALFA 2016" i organizira se četvrtu godinu za redom. 
Prvi kamp organizirala je Udruga SJP DELTA Županja, drugi Udruga SJP AJKULA Rijeka, prošle godine Udruga veterana SJP BARUN Stubičke Toplice. Ove godine red je na nas da organiziramo kamp i ugostimo djecu članova Udruga veterana SJP iz Rijeke, Županje i Zagorja.

Ciljevi ljetnog kampa za djecu ratnih pripadnika i članova četiriju udruga-partnera u projektu je upoznavanje i zajedničko druženje djece i mladih, upoznavanje s kulturom, povijesnim znamenitostima i tradicijom kraja u kojem će boraviti, upoznavanje djece sa istinom o Domovinskom ratu, domovinski odgoj djece, razvijanje natjecateljskog duha, stjecanje znanja i vještina potrebnim za boravak u prirodi i ukazivanje na štetnosti svih vrsta ovisnosti. Sekundarni cilj je dovođenje djece u prirodu i razvijanje ljubavi i poštovanja prema prirodi.

Zadaća kampa je zajedničkim druženjem i životom sudionika iz različitih krajeva Hrvatske prevenirati sve oblike netrpeljivosti u budućnosti prema ljudima iz drugih krajeva Hrvatske, drugog spola i vjeroispovijesti. Zajedničkim boravkom i životom na malom prostoru djecu učimo toleranciji i suživotu, a kroz razna praktična predavanja u njima razvijamo želju za stjecanjem novih znanja i vještina.

Kamp će biti smješten u Zaprešiću, na prostoru lovačkog doma VRBINA. Navedeni objekt i prostor oko njega zadovoljava sve potrebe za boravak djece, voditelja i ostalog logističkog osoblja.

U kampu će tijekom jedne šestodnevne smjene boraviti 40-ero djece i mladih i 10 voditelja - instruktora. Kako će se većina dnevnih aktivnosti provoditi diljem Zagrebačke županije i Gradu Zagrebu, prostor kampa biti će pod nadzorom najmanje dva voditelja - instruktora koji će između ostaloga brinuti za sigurnost kampa, vršiti pripreme za večernje aktivnosti i druge zadaće. U kampu će boraviti djeca i mladi u dobi od 12 do 18 godina oba spola podjednako, pod vodstvom deset voditelja - instruktora koji će imati razne zadaće u Kampu. Dežurstva u kampu biti će 24 sata dnevno.

Kamp je osmišljen tako da se održava u dvije smjene.

Sudionici iz Županje i Rijeke doputovali su vlakom, a iz Zagorja kombi vozilom DVD-­a Zaprešić. Nakon smještaja u šatore, koje je posudio Crveni križ sudionici su upoznati s ciljevima, aktivnostima i pravilima u kampu te je svečano, uz intoniranje himne Republike Hrvatske, podignuta zastava RH.

Nakon toga u centru Zaprešića položili smo vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima gdje nam se pridružio zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića Damir Benčević, član Gradskog viječa Grada Zaprešića i predsjednik Lovačkog društva Zaprešić Danijel Sajić i predstavnici braniteljskih udruga koje djeluju u Zaprešiću.

Posjetili smo spomen sobu Udruge roditelja poginulih branitelja čija predsjednica nam je poklonila knjige s popisom svih poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Nakon ručka, održanog u Restoranu „Novi dvori“, odali smo počast na grobu bana Josipa Jelačića.

Po povratku u Kamp sudionici su se opuštali uz sportske igre (nogomet, badminton) ili samo odmarali.

Nakon večere i svečanog spuštanja zastave održano je predavanje o Domovinskom ratu i upoznati su s poviješću Specijalnih jedinica policije čiji predstavnici čine spomenute četii udruge partneri u projektu. Nakon predavanja održana je "kino večer" te smo pogledali hrvatski film s tematikom Domovinskog rata „Broj 55“.

Povećerje je bilo u 23,00 sati ali su djeca bila aktivna puno duže. Drugog dana na rasporedu je obilazak znamenitosti centra Zagreba.

Croatian English French German Hungarian Italian Russian Spanish Turkish

Osnovni podaciUdruga veterana SJP Alfa Zagreb
Remetinečka cesta 77
10020 Zagreb

info@uvsjp-alfa.hr

PREDSJEDNIŠTVO UDRUGE:
MILIJAN BRKIĆ
ŽELJKO MIHALJEVIĆ
ŽELJKO ŠARIĆ

Uredovno vrijeme:

PONEDELJAK - PETAK: 08:00 do 16:00

Rad sa strankama:
UTORKOM: 09:30 - 12:30
ČETVRTKOM: 09:30 - 12:30

Žiro račun: ZAGREBAČKA BANKA: HR5923600001101782247
MBS: 1836072
OIB: 39923915314

PODRŠKA

Foto domovinski rat

Pristupnica